Ne propustite

BAthletics | program treninga | osobni treninzi Pula

Pratite nas i na društvenim mrežama i grupama:

Biganimal Facebook  Biganimal Instagram Instagram Biganimal Twitter Twitter Biganimal Viber group Viber  Biganimal Telegram group Telegram  Biganimal TikTok group TikTok

 

Vojni zrakoplovi Drugog svjetskog rata

Svako povijesno razdoblje karakteriziraju značajne tehnologije i strojevi različitih namjena. Godine Drugog svjetskog rata, koje su dale poticaj razvoju vojne tehnologije, posebice zrakoplovstva, nisu bile iznimka.

Stoga ne čudi što su neki od ovih razvijenih zrakoplova zaslužili slavu kao simbol teške ere nebeskih dvoboja ili bombardiranja. Skrećemo vam pozornost na vojni zrakoplov "osmica", koji je postao simbol zračnih bitaka Drugog svjetskog rata.

1. Messerschmitt Bf.109Ovaj njemački zrakoplov, u sovjetskom narodu poznat kao "Messer", bio je jedan od najmasovnijih zrakoplova Drugog svjetskog rata. A sve zato što su dizajneri maksimalno iskoristili njegov potencijal: korišten je i kao lovac, i lovac-bombarder, i kao lovac-presretač, pa čak i kao izviđački zrakoplov. Ukupan broj proizvedenih zrakoplova ove obitelji iznosi više od 33 tisuće jedinica. U početnoj fazi, Crvena armija je pretrpjela mnoge gubitke od ovog njemačkog stroja.

 

2. Heinkel-111Teško je pronaći prepoznatljiviji Luftwaffe bombarder od Heinkel-111. To i ne čudi, jer je razvijen još ranih 1930-ih, a navodno kao civilni transportni zrakoplov, kako se ne bi kršili uvjeti Versailleskog ugovora. Međutim, najmasovniji bombarder Luftwaffea već na početku Drugog svjetskog rata pokazao se kao zastarjeli stroj. Međutim, Nijemce to nije spriječilo da ga proizvode i rade sve do 1944. godine.

 

3. Leteća tvrđava Boeing B-17Legendarna američka "leteća tvrđava" nije uzalud nazvana tako: tijekom rata više puta je pokazivala svoju jedinstvenu sposobnost preživljavanja, što je bilo potkrijepljeno posebnom taktikom korištenja: Boeing B-17 Flying Fortress letjela je preko neprijateljskog teritorija u formi šahovnici, što je dopustio im da brane jedni druge u unakrsnoj paljbi. Te su mogućnosti omogućile, za razliku od drugih sličnih strojeva, da ih se koristi tijekom dana bez straha od gubitka svih zrakoplova.

 

4. Supermarine SpitfireU britanskom ratnom zrakoplovstvu glavni i masovni lovac bio je Supermarine Spitfire, koji se s pravom nazivao jednim od najboljih lovaca Drugog svjetskog rata. Pokazatelji visine i brzine omogućili su mu da se ravnopravno suoči s njemačkim Messerschmittom Bf.109, a umijeće pilota odigralo je odlučujuću ulogu u takvoj bitci. Štoviše, za razliku od mnogih drugih aviona tijekom rata, Supermarine Spitfire se pokazao već u prvim godinama, kako u pokrivanju povlačenja tijekom blitzkriega tako i tijekom bitke za Britaniju.

Ne propustite

Realni i ciljani pratioci za Vaš Instagram profil

5. Mitsubishi A6M RaisenU oceanskom kazalištu operacija protiv američkog ratnog zrakoplovstva dugi niz godina blistao je japanski borbeni avion A6M Raisen, koji se smatrao najboljim na svijetu u svojoj klasi. Konkretno, njegova bezuvjetna prednost bio je vrlo velik domet leta - zato se koristio za napade na  Sjedinjene Države, a ne samo u oceanu. Dakle, Mitsubishi A6M Raisen sudjelovao je u napadu na Pearl Harbor, a Amerikanci su tek  1943. godine uspjeli stvoriti dostojnog neprijatelja protiv ovog zrakoplova.6. Pe-2Podrazumijeva se da je u Sovjetskom Savezu bilo mnogo aviona koji su ušli u povijest Drugog svjetskog rata. Dakle, najmasovnij bombarder u SSSR-u bio je Pe-2, koji se počeo proizvoditi još 1940. godine, a borio se do pobjede. Prisutnost kabine pod tlakom i kontrole preko žice učinila je ovaj avion naprednim u nizu pokazatelja. Osim toga, odlikovao se činjenicom da je obično nanosio štetu bombardiranje područja iz horizontalnog leta ili iz blagog, a ne dubokog zarona.

 

7. IL-2Još jedan sovjetski zrakoplov postao je pravi rekorder kao najmasovniji borbeni zrakoplov u povijesti: proizvedeno je ukupno 36.000 jedinica. Istina, njegova je povijest bila dvosmislena, jer je zbog potrebe rada na malim visinama često postao meta zemaljskog protuzračnog oružja i njemačkih lovaca. Međutim, to ga nije spriječilo da se učinkovito koristi za pokrivanje kopnenih snaga ili uništavanje neprijateljskih oklopnih vozila.

 

8. La-7Za razliku od prijašnjih sovjetskih vozila, lovac La-7 bio je nadogradnja LaGG-3, koji se borio od samog početka, pa je u rat ušao tek 1944. godine. Uspio je sačuvati prednosti svog prethodnika - visoku stopu preživljavanja i maksimalno korištenje drva umjesto oskudnog metala u konstrukciji, kao i s novim snažnim motorom, poboljšanom aerodinamikom i poboljšanim naoružanjem. U kasnijim modifikacijama La-7, čak je i nadmašio čuvenog Messere u nizu usporedbi.

Amaterke - Obučene i odmah gole

Obučene i odmah gole №59
Obučene i odmah gole №59
Erotika, Djevojke
Obučene i odmah gole
Obučene i odmah gole
Erotika, Djevojke
Obučene i odmah gole №15
Obučene i odmah gole №15
Erotika, Djevojke

14+
Podijelite ovaj link:
01.11.2021
Copyright © 2023, Biganimal. Developed by Animat studio.